Home‎ > ‎

Pressmeddelande Länsmuseet i Gävle

Pressmeddelande

13 sept - Arvtagen av Anna Lindkvist Adolfsson och Margareta Danhard

Pressvisning Torsdag 13 september kl 14 Arvtagen en konstbetraktelse av Anna Lindkvist Adolfsson och Margareta Danhard


Ett återkommande namn i släkthistorien gömmer flera personer och hela livsöden. Klädedräktens nedärvda koder begränsar och berättar. Anna och Margareta, båda med ursprung i länet, formulerar i bilder, skulpturer och objekt sina frågor kring våra dolda rötter.
 
Titeln Arvtagen sammanfattar utställningen – vi är tagna av vårt arv vare sig vi vill eller inte. Tanken leds även till ordet bergtagen, i folktron var det när någon togs av de övernaturliga och sedan återvände förändrad. Blir man förändrad av att forska i sitt förflutna? Arvtagen ligger också nära ordet arvtagare. Vi är alla arvtagare till den egna historien, det går inte att göra sig helt fri från den. Men den kan också vara något positivt och stärka oss, ge oss nycklar till vilka vi är.

Anna Lindkvist Adolfsson och Margareta Danhard är båda ursprungligen från Hälsingland, och nu verksamma i Stockholm respektive i Färila. Det är två konstnärer som ställer ut tillsammans, beröringspunkterna är många och konstverken talar till varandra och förstärker varandra, men verken är ändå självständiga.

Anna Lindkvist Adolfsson och Margareta Danhard samtalar mycket kring sin egen och varandras konst, diskuterar, ger varandra nya infallsvinklar och perspektiv på innehåll och vägen vidare.
Vi är glada att på Länsmuseet Gävleborg få visa två aktuella unga samtidskonstnärer från vårt län i en stor och angelägen utställning.

Länk till pressmeddelande>>
Comments